sobota 9. ledna 2016

Senzorický koberec

Manžel má dnes narozeniny. Dárek pro něj už jsem měla vymyšlený dlouho. Když jsme byli kupovat zimní barefoot boty, tak v prodejně narazil na "rohožku" s výstupky. Vypadalo to trochu jako značení pro slepce před přechodem. Prošel se po ní a slastně si povzdechl, jak by bylo fajn mít něco takového v kanceláři. Urobila jsem si mentální poznámku a měla vyřešeno. Na chvíli. Dětem se koberec líbil tolik, že budu vyrábět ještě jeden s širší paletou povrchů, aby si ho užily i naše chodící slečny. Tady je návod a maličko teorie.



K čemu je takový koberec dobrý?

Ačkoli jde v první řadě o dárek pro manžela, tak budu mluvit o tom, v čem je koberec dobrý pro děti. Bosá chůze (a obzvláště v období rané chůze) po nerovném terénu přispívá významně k zdravému vývoji chodidel a celkově pohybového aparátu. Preventivně i léčebně působí na plochá chodidla nebo vpadlé kotníky. To především díky tomu, že se zapojuje svalstvo, které na běžném rovném povrchu nemá šanci. U dospělých i u dětí stimuluje krevní oběh a rovnovážný systém. V chodidlech jsou akupresurní body, které přímo ovlivňují funkci jednotlivých orgánů a jejich masáž je léčí.

Je to hlavně hodně příjemné. Od té doby, co nám leží doma (gratulovalo se v pátek), nikdo neprojde kolem koberečku, aniž by si po něm chvíli nepochodil. Holčičky zabavil na neskutečně dlouhou dobu. Jezdily po něm s kočárky a ťapaly a ťapaly. Pak padly a ráno vstaly a pokračovaly. Takže už přemýšlím, z čeho a jak vyrobit jeho větší a rozmanitější variantu, která bude u nás v obýváku na zemi. A bude se snadno udržovat. Spousta inspirace je klasicky na Pinterestu (TADY).

Co budete na mini verzi potřebovat?

  • rohožku nebo kus koberce (70 Kč u Vietnamců)
  • provaz (já spotřebovala 2,5m) (60 Kč v železářství)
  • dřevěná kolečka (asi 35 ks) - koupila jsem v železářství, originálně jde o nějaké záslepky na díry na šrouby (100 Kč v železářství)
  • tavnou pistoli nebo Herkules

Rohožka by měla být pokud možno rovná a negumová, na té by to nemuselo držet. Původně jsem chtěla na rohožku nalepit takové ty barevné oblázky z Ikea, ale ty jsem nezvládla sehnat. Řešení z dřevěných koleček se mi každopádně nakonec líbí víc. Pomocí tavné pistole jsem nalepila provaz i kolečka na rohožku. A to je vlastně všechno. Pokud nemáte doma tavnou pistoli, určitě to půjde přilepit Herkulesem a všechno bude držet hodně dobře.





A takhle si ho holčičky užívají:



*Jantar*

28 komentářů:

  1. Je, to jsou záslepky na suky, těch máme doma milion! :)
    Prima nápad, jen... opravdu to tím Herkulem na koberci drží? Mě poslední dobou jen a jen zklamává.
    Julie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušené to nemám, ale panímáma tím lepila dřevo na textil dlouhá léta a rada pochází od ní. Prý to drží líp než tavnou pistolí.

      Vymazat
  2. Kdyžtak tavná pistole se dá pořídit za cenu kolem 100,- korun a dají se do ní kupovat i barevné a třpytivé náplně (mívají tak 2x do roka v LIDLu, ale dají se samozřejmě koupit kdekoliv). Je s tím velká sranda, dá se s tím tvořit ledasco, třeba adventní věnce, takže doporučuju do každé domácnosti pořídit alespoň jednu! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Super! A chápu to dobře, že jsi to nedala zespodu koberce, ale navrch?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, zespodu koberce by to nebylo přes bosé boty cítit. A asi by to ani nevypadalo hezky, protože by to na bocích odstávalo od země.

      Vymazat
  4. Skvělé! Jsem ráda, že to někdo dotáhl do konce. Chtěla jsem zkusit něco podobného, ještě za použití oblázků a dalších předmětů, ale stále mi nevycházel čas. Mohu sdílet u mě na FB? Mějte se krásně
    Gábina Hr.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná práce! Můžu se prosím zeptat, odkud máte kobereček? Předem díky za info :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to obyčejná rohožka od Vietnamců :-)

      Vymazat
    2. A je to alespoň fair trade koberec?

      Vymazat
  6. Super, Jantarko, dík za nápad! Sdílela jsem na FB, neva? Lucka

    OdpovědětVymazat
  7. Nedá se na tom ukopnout palec? Je to ozkoušené?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi dá :-) stejně jako v lese nebo někde venku na nerovném povrchu :-)

      Vymazat
  8. Krásné. Takovým věcím fandím. Jen se v mém případě bojím, že nejlepší zábavou by pro našeho špunta byla snaha servat všechny ty kolečka... tak se obávám, jakou by to u nás mělo dobu trvanlivosti....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky se snažily hodně a nepovolilo to :-) už je to přestalo bavit, když zjistily, že to nejde :-)

      Vymazat
  9. Odpovědi
    1. Zatím nebylo třeba, ale prubla jsem a jde to ručním vysavačem i hubicí od klasického..

      Vymazat
  10. Super nápad jako celý blog. Díky za inspiraci.
    Krásný čas s dětmi:-)
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  11. prosím, jakou maximální a minimální výšku/ tloušťku komponentů použít? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brala jsem to intuitivně tak, aby to nebylo nepříjemné. Záleží i na tvaru. Pokud bude něco hodně tvrdé a malé, tak bych volila menší výšku, nebo bych dávala ty "objekty" blízko k sobě, aby byl tlak na chodidlo rozložený na více místech. Když bude něco spíše měkké a nebo půjde o větší plochu, tak to může být vyšší.

      Vymazat
  12. Super inspirace. O senzorickém koberečku/chodníčku přemýšlím už delší dobu, ale pořád jsem se nemohla dokopat k nějaké konkrétní podobě. Tohle mě hodně nakoplo, takže už mám doma dřevěná kolečka, špalíčky a lano, u našich domluvený starý koberec a vymýšlím další komponenty, které použít :-).

    OdpovědětVymazat
  13. Alena Benešová15. dubna 2016 v 16:28

    Jako další komponent by byl dobrý tenisák, rozříznutý na dvě polokoule jako kopečky. Zahlédla jsem to jinde, ozkoušela, doporučuji. Příjemně se na nich stojí. :-)
    Já pořád zvažuju, zda se do seznorického koberečku pustit, když vlastně máme doma díky malým dětem (1,5 a 3,5 r) celou podlahu senzorickou :-))
    Koupeného lana však nelituju - zatím prokázalo výbornou službu jako pomůcka na dětské hraní. Šmodrchání (tj. pokusy o uvázání), omotávání, startovací čára, v neposlední řadě přetahování a volně položené samozřejmě jako proměnlivý senzorický povrch, to je rychlý výčet našeho krátkého používání...
    Jantar, moc děkuji za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo :) už jsem viděla taky tunu báječných nápadů..bohužel velká varianta koberečku je stále v pořadníku :)

      Vymazat
    2. Konečně mám výsledek! :-) Hotovou věc jsem věnovala do rodinného centra Kamarád Chameleon, mají tam dlouhou chodbu, věřím, že ho užijou. Proto jsem ty neprovazové segmenty ještě navíc přišila vlascem, snad odolají pokusům malých nenechavců. Díky, Jantar, za inspiraci! (Fotka je v odkaze mého jména.)

      Vymazat
  14. Moc hezke! Muzu se prosim zeptat jaky prumer provazu jste pouzila aby ta chuze byla prijemna?Dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alena Benešová21. září 2016 v 8:10

      Já použila přírodní lano, koupené v železářství. Průměr je asi jako palec (můj, ne manželův :) ). Na koberečku jsem použila také točenou šňůrku z galanterie. Obojí je dobré, ale radši budu postávat na tom tlustším laně a tenisákách. Určitě ta "příjemnost" závisí na osobních preferencích, tak vyzkoušejte z Vámi dostupných materiálů.

      Vymazat

Nebojte se napsat svůj názor a podělit se o vaše zkušenosti. Zpětné vazby si moc cením.